ATENȚIE !

Pe acest blog cărțile sunt selectate de la mai multe magazine. Dacă vrei să cauți o carte poti folosi butonul : FACEȚI CĂUTĂRI PE ACEST BLOG din partea dreaptă. Astfel blogul îți arată cartea din toate magazinele postate iar tu poți alege în funcție de disponibilitatea ei sau comanda ta.

joi, 30 august 2018

Ghid metodologic pentru invatamantul primar - Petronela Savin, Monica Fichios

Acest suport se adreseaza oricarui absolvent sau chiar profesorului cu experienta pentru a creste calitatea pregatirii didactice de specialitate. Principiul pe baza caruia s-a fundamentat prezentul ghid a fost abordarea critica a continuturilor noului curriculum pentru invatamantul primar prin oferirea de modele de bune practici pentru cele mai importante activitati didactice din cadrul disciplinei limba si literatura romana. Studentul sau profesorul va regasi in acest instrument tratari teoretice sintetice si exemplificari pentru principalele documente scolare (plan-cadru, schema orara, programa scolara, programa pentru optional, planificare calendaristica, proiectare de unitati de invatare) si exemple de bune practici pentru cele mai importante activitati de predare, invatare si evaluare. 

duminică, 26 august 2018

Didactica disciplinelor pedagogice - Musata Bocos

Didactica disciplinelor pedagogice. Un cadru constructivist ofera o abordare epistemologica, de natura socioconstructivista si interactiva, cu trei dimensiuni complementare: dimensiunea constructivista, care face referire la subiectul care invata, respectiv la elev; dimensiunea sociologica, legata de interactiunile sociale, care face referire la partenerii prezenti – ceilalti elevi si profesorul; dimensiunea interactiva, legata de interactiunile cu mediul curricular, care face referire la situatiile de invatare si la obiectul de invatare organizat in interiorul acestor situatii.

Tratat de didactica moderna - Miron Ionescu, Musata Bocos

Aparitia unei asemenea lucrari de referinta era extrem de necesara: realitatile scolii romanesti i-au pus pe practicienii educatiei fata in fata cu importul a numeroase idei, teorii sau experiente noi, a caror implementare nu a fost lipsita de riscul distorsiunilor si a caror integrare in experientele deja consacrate a generat, alaturi de alti factori – nu de putine ori –, disfunctii ale limbajului pedagogic (ambiguitatea unor concepte, reducerea sau amplificarea nepermisa a sferei unor notiuni, cliseizarea unor sintagme etc.).

Fundamentele pedagogiei. Teoria si metodologia curriculumului - Musata Bocos, Dana Jucan

Adresandu-se tuturor celor care urmeaza programe didactice de formare initiala si continua, precum si celor care doresc sa se perfectioneze/autoperfectioneze, lucrarea de fata propune suporturi practic-actionale, metodologice si, deopotriva, elemente de fundamentare teoretica referitoare la problematicile specifice fundamentelor pedagogiei si teoriei si metodologiei curriculumului.

Teoria si metodologia instruirii. Teoria si metodologia evaluarii - Musata Bocos, Dana Jucan



Lucrarea de fata se adreseaza tuturor celor care urmeaza programe didactice de formare initiala si continua, propunand suporturi practic-actionale, metodologice si, deopotriva, elemente de fundamentare teoretica pentru demersurile de (auto)instruire la disciplinele pedagogice sau pentru demersurile didactice intreprinse de practicieni.

Tratat De Management Educational Pentru Invatamantul Primar Si Prescolar - Ramona Radut-Taciu



Tratatul de management educational pentru invatamantul primar si prescolar propune o resemnificare si o valorizare pedagogica moderna a conceptului de management educational, precum si abordari personalizate pentru invatamantul primar si prescolar. El valorizeaza o viziune interactionista, intrucat reuneste – in abordare sistemicamoderna – componentele epistemice ale managementului educational, oferind o perspectiva sincronica functionala asupra actualului context managerial, la toate nivelurile. 

Pedagogia. Stiintele pedagogice. Stiintele educatiei - Sorin Cristea


Volumul 1: "Pedagogia. Stiintele pedagogice. Stiintele educatiei", care deschide colectia, va aborda problema concentrata in titlu si va analiza relatia logica si epistemologica dintre pedagogie si stiintele pedagogice sau stiintele educatiei, esentiala in procesul de clarificare a statului pedagogiei. Volumul e structurat pe 4 capitole:

 1) Statutul epistemologic al pedagogiei
 2) Evolutia istorica a pedagogiei
 3) Pedagogia din perspectiva paradigmei curriculumului
 4) Sistemul stiintelor pedagogice/stiintelor educatiei.

Educatia. Concept si analiza - Sorin Cristea


   Volumul 2 din Colectia „Concepte fundamentale in pedagogie", cu titlul “Educatia. Concept si analiza”, este structurat la nivelul a patru capitole, care au ca obiective specifice: a) definirea si analiza conceptului pedagogic de educatie; b) construirea unui model-ideal al structurii de functionare a educatiei; c) fixarea caracteristicilor generale ale educatiei; d) evidentierea directiilor principale de evolutie a educatiei: educatia permanenta, auto-educatia, valorificarea deplina a educabilitatii. Cele patru obiective specifice sunt abordate din perspectiva paradigmei curriculumului, afirmata istoric ca paradigma a pedagogiei postmoderne in societatea postmoderna - postindustriala/ informationala/bazata pe cunoastere

Finalitatile educatiei - Sorin Cristea


Volumul 3 - Lucrarea prezinta finalitatile educatiei la nivel general si specific, dar si la nivel de concept pedagogic fundamental. Cartea clasifica si analizeaza finalitatile educatiei si chiar propune un model-ideal al acestora.

Finalitatile educatiei reprezinta dimensiunea subiectiva a educatiei, asumata de factorii responsabili de proiectarea educatiei, care definesc orientarile valorice ale educatiei in sensul realizarii acesteia pe termen lung, mediu si scurt, la toate nivelurile sistemului si ale procesului de invatamant.

Continuturile si formele generale ale educatiei - Sorin Cristea

Volumul 4 - Continuturile si formele generale ale educatiei constituie doua concepte pedagogice fundamentale, confirmate: a) istoric, in diferite variante terminologice, adaptabile si in prezent (educatie religioasa/spirituala - educatie morala; educatie politehnica - educatie tehnologica; educatie corporala - educatie fizica etc.; educatie intentionata - educatie formala; educatie neintentionata - educatie informala etc.); b) logistic, ca axiome ale educatiei, abordate specific, separate sau/si complementare, in functie de paradigma afirmata in procesul de evolutie a teoriei si a practicii pedagogice. 

Sistemul de educatie, invatamant - Sorin Cristea

Volumul 5 - Sistemul de educatie reprezinta cadrul general in care este realizata educatia prin activitati organizate si planificate, dar si prin numeroase influente neintentionate, exercitate continuu de la nivelul mediului social - comunitar, cultural, economic, politic, natural - in mod direct si indirect, spontan, difuz, eterogen, accidental, incidental. Din aceasta perspectiva, sistemul de educatie poate fi definit si interpretat in sens larg si in sens restrans. 

Instruirea. Procesul de invatamant - Sorin Cristea

Volumul 6 - Instruirea/ Procesul de invatamant defineste si analizeaza conceptele pedagogice fundamentale de instruire si de proces de invatamant. 

Este structurat in functie de urmatoarele obiective:

1. Instruirea/ Procesul de invatamant obiect de studiu specific al teoriei generale a instruirii/ didacticii generale;
2. Normativitatea activitatii de instruire in contextul procesului de invatamant;
3. Metodologia de cercetare a activitatii de instruire in contextul procesului de invatamant;
4. Analiza activitatii de instruire in contextul procesului de invatamant;
5. Structura de functionare a activitatii de instruire in contextul procesului de invatamant;
Partea finala – Aplicatii, va exemplifica structura de functionare a activitatii de instruire in contextul procesului de invatamant (I / PI), in conditiile specifice scolii primare (clasa pregatitoare; clasele I-IV).

Formele de organizare a instruirii procesului de invatamant - Sorin Cristea

 Volumul 7 – Formele de organizare a instruirii/procesului de invatamant – este structurat in functie de urmatoarele obiective:
  1) Definirea si clasificarea formelor de organizare a activitatii de instruire;

  2) Analiza formelor generale, particulare si concrete de organizare a activitatii de instruire;

  3) Analiza lectiei, ca principala forma concreta de realizare a activitatii de instruire in contextul procesului de invatamant, la nivel de concept pedagogic operational.
  Partea finala – Aplicatii – va exemplifica modalitatile in care formele de organizare a instruirii – generale, particulare, concrete – sunt valorificate in contextul procesului de invatamant, realizat la nivel primar.

Obiectivele instruirii procesului de invatamant - Sorin Cristea


Volumul 8 - Obiectivele instruirii procesului de invatamant - este structurat in functie de urmatoarele obiective:
1. Definirea obiectivelor instruirii/ procesului de invatamant:
  1.1. Definirea obiectivelor instruirii/ procesului de invatamant;
  1.2. Analiza obiectivelor instruirii/ procesului de invatamant;
2. Clasificarea obiectivelor instruirii/ procesului de invatamant:
     2.1. Necesitatea clasificarii OI/PI la nivel de taxonomii pedagogice;
 2.2. Taxonomii pedagogice ale obiectivelor instruirii procesului de invatamant;
  2.3. Operationalizarea obiectivelor instruirii/ procesului de invatamant (O/PI);

sâmbătă, 25 august 2018

Joc si miscare in aer liber 6-12 ani - Brigitte Bellac


Alfabetul nu are suficiente litere pentru a inventa toate ideile de jocuri propuse in aceasta carte.

Mai mult de 200 de jocuri pentru a fi desfasurate in aer liber, cu colegii sau cu grupul de prieteni.

Jocuri clasice sau jocuri mai noi, adaptate unor locuri sau unei ocazii: in recreatie, in gradina, la tara, la plaja, in apa, pe zapada sau pe gheata...
O colectie de jocuri pentru toate gusturile si pentru toate anotimpurile.

Click pentru comanda 
Libris.ro

Joc, cantec si miscare clasa pregatitoare, cls 1 cls 2

Joc, cantec si miscare clasa pregatitoare, cls 1 cls 2

Pedagogia povestii - Constantin Necula

Aceasta carte este o „respunere de povesti ale lui Ion Creanga”. Subiect de curs, initial, pentru studentii Parintelui Constantin, decodarea celor trei povesti ale lui Ion Creanga – Capra cu trei iezi, Povestea lui Harap alb, Fata babei si fata mosneagului – s-a stramutat in pagina de carte, asa cum ii sade bine oricarei povesti. Demers curajos, rescrierea, resemnificarea acestor puncte forte ale literaturii romane in cheie teologica se face cu un firesc uimitor, intr-o logica seducatoare, de o temeinica acuratete. E darul Parintelui Constantin sa ne atraga prin fervoarea si fascinatia discursului sau, convingandu-ne de probitatea rationamentelor si a faptului ca, daca vrem sa ne asumam un viitor responsabil, atunci trebuie sa stim sa deslusim trecutul cuibarit, de foarte multe ori, in povestile Neamului nostru.

Secrete Metodice In Didactica Prescolara - Maria Matasaru

Prezenta lucrare ofera, colegelor educatoare, modele de proiecte tematice structurate algoritmic, curriculare si extracurriculare, ce pot fi adaptate si imbunatatite, aplicate creator si original la grupa.
Fara pretentia ca oferta din lucrare va rezolva toate problemele legate de proiectele tematice cu aplicabilitate in gradinita, ramanem deschise colaborarii si sugestiilor, care au la baza argumente practice, riguroase .

Click pentru comanda ! Libris.ro

Caiet de observatie psihopedagogica a prescolarului - Maria Matasaru


Pe aceste coordonate se inscrie si lucrarea Caiet de observatie psihopedagogica a prescolarului , elaborate de un grup de educatoare cu o bogata si valoroasa experienta didactica si de cercetare aplicativa.29.43 lei

Caietul este structurat pe trei sectiuni: 

1. fundamentarea teoretica a demersului cunoasterii psihopedagogice a copilului prescolar, 
2. o structura cadru pentru realizarea practica a observatiilor curente, 
3. prezentarea unui model de fisa de caracterizare psihopedagogica care urmeaza a fi completata de catre educatoare la finele prescolaritatii.

Proiectarea didactica in invatamantul prescolar - Maria Matasaru

Lucrarea Proiectarea didactica in invatamantul prescolar se autopropune ca un instrument de lucru alternativ pentru educatoare, ca un ghid pentru practica educationala inovatoare, in acord cu principiile proiectarii si organizarii curriculare a invatarii.Lucrarea constituie etapa finala a unui studiu inceput din anul 1995, ce ofera o alternativa coerenta din punct de vedere psihopedagogic, prin posibilitatea urmaririi etapelor de formare a competentelor, capacitatilor, comportamentelor, atitudinilor pe parcursul unei unitati instructionale (capitol, tema), a unui ansamblu disciplinar (arie curriculara) si domeniu de cunoastere (domeniul de referinta al stiintelor si artelor: limba si literatura, matematica, biologie, stiinte sociale, muzica, arte plastice etc.) 

Pedagogia jocului si a activitatilor ludice - Horatiu Catalano, Ion Albulescu


Lucrarea pe care o propunem se adreseaza unui public larg format, pe de o parte, din cadrele didactice interesate de valorificarea deplina a jocului in activitatile didactice detasurate in mediul educational institutional si neinstitutional, studentilor, masteranzilor si doctoranzilor din domeniul Stiinte ale Educatiei. Pe de alta parte, cartea se adreseaza cititorului interesat de paradigmele multidimensionale ale fenomenului ludic, fascinat de joc, la varsta copilariei, si provocat de acesta la varsta maturitatii.

vineri, 24 august 2018

Managementul activitatilor extrascolare - Ilaria Pusca


Provocarile mileniului trei si ale tranzitiei cer un nou tip de manager
Mileniul trei asteptat cu sperante, temeri, curiozitate si expectante de fiecare locuitor al planetei a adus si schimbarea de paradigma conturata de John Naisbitt in "Megatendinte" (1989) caracterizata prin trecerea de la societatea industriala la societatea informationala, de la tehnologia fortata la tehnologia inalta (High - Tech) de la economie nationala la economie globala, de la centralizare spre descentralizare, de la democratie reprezentativa spre democratie participativa, de la ierarhie la retele interactive si pluralitatea optiunilor, etc.

Elemente de didactica a istoriei - Felicia Adascalitei

Lucrarea de fata se doreste o pledoarie pentru o noua abordare a predarii istoriei, predare bazata pe competente, avand in vedere ca a preda istoria inseamna a promova principii fundamentale, precum: multiperspectivitatea, acceptarea diversitatii si incurajarea viziunii interdisciplinare, accentuarea invatarii active de catre elevi (pe baza unei varietati de ivoare istorice) si cultivarea deprinderilor lor critice, abordareaa continutului curriculum-ului de istorie in functie de credinta ca istoria nationala nu este sinonima cu istoria nationalista si ca istoria nu ar trebui sa incurajeze atitudini inguste, savine, intolerante ori sa conduca la sentimente de superioritate etnica, nationala sau rasiala.

Elemente de didactica aplicata a geografiei - Nicolae Ilinca


Realizarea unei lucrari de acest fel constituie onorarea unei raspunderi asumate de conducerea Societatii de Geografie din Romania si de membrii ei. 

Efortul Societatii de Geografie, prin vectorul sau editorial principal, CD Press, s-a dovedit in final eficient, deoarece elementele principale asumate, concretizate in forma tipografica, au avut posibilitatea unei penetrari convingatoare. 
Consiliul de conducere al Societatii, prin proiectul managerial al presedintelui sau (prof. univ. dr. Mihai Ielenicz), si-a propus, printre altele, sa ofere profesorilor de geografie din invatamantul universitar un sistem referential, din domeniul geografiei scolare, axat pe problematica didacticii aplicate a geografiei. 


Didactica geografiei. O abordare actuala - Octavian Mandrut, Steluta Dan

Didactica geografiei. O abordare actuala isi propune sa legitimeze un domeniu  interdisciplinar (situat intre geografia scolara si stiintele educatiei) si sa rationalizeze instruirea prin geografie in invatamantul preuniversitar. Lucrarea se adreseaza tuturor profesorilor de geografie care sunt preocupati de afirmarea propriei discipline scolare ca domeniu educational semnificativ in contextul actual.

Matematica - Clasa 3-4 - Tipuri de probleme. Metode de rezolvare. Teste de selectie - T. Stefanica, M. Dudau

Dispunand de o vasta experienta la catedra, prestigiosul colectiv al autorilor reuseste sa prezinte principalele metode pentru rezolvarea unor tipuri de probleme adresate elevilor din clasele mentionate, printre care amintim metodele: figurativa, a reducerii la unitate, a mersului invers, a presupunerii, a comparatiei. 

Aproape totul depre metoda figurativa - M. Dudau, T, Stefanica

 
Cartea cuprinde aspecte fundamentale ale metodei figurative, aplicata in rezolvarea unor variate tipuri de probleme: suma si diferenta, suma si cat, diferenta si cat, impartirea cu rest, probleme cu numere consecutive, probleme de transfer, evolutia in timp a unor marimi, exercitii sau probleme, egalitati date sau obtinute, alte reprezentari decat prin segmente si multe altele. Aceasta culegere va contribui la pregatirea elevilor si la optimizarea predarii matematicii la nivelul invatamantului primar, fara a uita sa mentionam si utilitatea in pregatirea examenelor de definitivat si gradul II pentru invatatori.

Metode de rezolvare a problemelor de geometrie - Irina Cretu



Lucrarea Metode de rezolvare a problemelor de geometrie a doamnei profesoare Irina Cretu vine sa puna in valoare misiunea nobila a profesorului de matematica de a gasi si utiliza metodele cele mai adecvate pentru intelegerea diverselor capitole ale matematicii, cat si pentru rezolvarea propriu-zisa a problemelor, oferind, nu de putine ori, metode alternative de rezolvare.
Metodele de rezolvare a problemelor de geometrie, atat cele generale, cat si cele particulare, sunt prezentate cu multa claritate, iar comentariile metodice sunt bine-venite.

Metode Si Tehnici De Invatare Eficienta - Ioan Neacsu

Volumul prezinta cele mai eficiente strategii care pot fi aplicate in vederea unei acumulari rapide si pe termen lung a cunostintelor stiintifice: metode de documentare si prelucrare a informatiilor, solutii de memorare, modalitati de crestere a randamentului, de planificare si organizare a timpului, de optimizare a stilului de lucru si de concentrare a atentiei. Elementele teoretice sint ilustrate cu studii de caz, aplicatii practice si metodologice care contribuie la o mai buna intelegere a conceptelor expuse. Sinteza a mai multor perspective metodologice, Metode si tehnici de invatare eficienta este un ghid de crestere a performantei si dezvoltare a competentelor util atit studentilor, cit si profesorilor.

Metodica predarii literaturii romane - Constantin Schiopu


Studiul de fata prezinta o provocare pentru o posibila metodologie a educatiei literar-artistice a elevilor. Lucrarea se adreseaza deopotriva profesorilor de limba si literatura romana cu experienta pedagogica si celor care isi incep activitatea didactica, universitarilor si studentilor de la facultatile de litere, cercetatorilor stiintifici in domeniul teoriei si metodologiei instruirii.
Cei interesati vor gasi in aceasta carte atat repere teoretico-literare pentru domeniile fundamentale ale receptarii literaturii, cat si sugestii pentru organizarea lectiilor. Autorul a pledat pentru o metodologie a creativitatii, promovand parteneriatul, stimularea, activizarea si cooperarea, insistand asupra unor strategii interactive de receptare/studiere/predare a literaturii.


Metode Si Procedee Didactice Aplicate In Procesul De Invatare La Scolarul Mic - Irina-Vasilica Kincs


Capitolul I al acestei lucrari contine teorii ale invatarii privite ca definitii, modele si tehnici de eficientizare.
Capitolul II contine invatarea la scolarul mic in primul rand ca relatie de predare-invatare-evaluare si apoi in cadrul celor doua cicluri curriculare parcurse in cei patru ani de studiu.
Capitolul III valorifica cu succes teoria expusa in primele doua , mai ales in I.3. Tehnici de eficientizare a invatarii, prin posibilitatile de eficientizare a procesului de invatare la scolarul mic la obiectele de baza. 

Capitolul IV fiind un demers investigativ aplica cel mai bine teoria enuntata in celelalte capitole.



joi, 23 august 2018

Metodica Predarii Educatiei Fizice Si Sportului - Elena Lupu

Metodica predarii educatiei fizice si sportului este o noutate in domeniu prin valentele informativ-formative pe care le detine si prin modul aparte in care se face plasarea educatiei fizice in randul stiintelor care realizeaza educatia generala. Este o abordare analitica a relatiei psihic - motric ce nu poate fi separata sintetic ...
Elaborata ca instrument util studentilor, cadrelor didactice si specialistilor domeniului pentru pregatirea studentilor, cadrelor didactice si pentru toti specialistii domeniului, aceasta lucrare de didactica educatiei fizice si sportului contine aspecte noi despre psihomotricitate, despre programe educationale psihomotrice, dar si termeni utili diferentierii semantice si cercetarii in domeniului educatiei fizice, sportive si psihomotorii.

Click pentru comanda ! Libris.ro

Imbinarea metodelor moderne cu cele traditionale in invatamantul primar - Camelia Romanescu


Metoda de evaluare este o cale prin care profesorul ofera elevilor posibilitatea de a demonstra nivelul de stapanire a cunostintelor, de formare a deprinderilor si a capacitatilor testate, prin utilizarea unei diversitati de instrumente adecvate scopului urmarit. Instrumentul de evaluare este parte integranta a metodei, fiind cel care concretizeaza la nivel de produs optiunea metodologica a profesorului pentru testarea performantelor elevului intr-o situatie educationala bine definita. Instrumentul devine partea operationala relationata cu sarcina de lucru, prin intermediul careia elevul demonstreaza abilitati si capacitati specifice situatiei de evaluare; este cel care pune in valoare atat obiectivele de evaluare, cat si demersul initiat pentru a atinge scopul propus. 


Suport metodic pentru planificarea calendaristica Grupa mica, mijlocie si mare Smaranda Maria Cioflica, Gabriela Berbeceanu

Aceasta lucrare ofera cadrelor didactice sugestii cu privire la modalitatea in care pot sa-si construiasca planificarea calendaristica, precum si unele informatii legate de modul in care ar trebui sa privesca legatura dintre curriculum si, respectiv, parcurgerea acestuia cu copiii pe parcursul unui an scolar. Si cum proiectele tematice si activitatile integrate sunt doua dintre aspectele importante ale curriculumului pentru invatamantul prescolar, materialul aduce in atentia educatoarelor interesate  principalele tipuri de activitati integrate prezente in activitatile cu prescolarii si o lista care contine curiozitati, care pot sta la baza initierii unor proiecte tematice inedite.

Metode Si Tehnici De Evaluare Utilizate In Lectiile De Matematica In Ciclul Primar - Craita-Adina

Lucrarea doreste sa demonstreze ca utilizarea diverselor metode si tehnici de evaluare in cadrul orei de matematica este o cerinta fundamentala in dezvoltarea operatiilor gandirii elevilor, cale ce duce la cresterea randamentului scolar.In studiul acestei teme am pornit de la ipoteza generala ca o invatare formativa si o evaluare sistematica si continua, realizata pe baza unor criterii precise de masurare si apreciere, influenteaza pozitiv cresterea nivelului de pregatire al elevului la matematica. Am tinut cont de faptul ca informatiile pe care evaluarea le ofera sunt importante si necesare in adoptarea unor masuri ameliorative de prevenire a insuccesului la invatatura. 

Noi metode si strategii pentru managementul clasei - Jerry Olsen, Thomasw. Nielsen




Aceasta carte va ajuta sa intelegeti si sa utilizati procesele prin care oamenii se bucura de cooperarea celorlalti chiar in situatii in care un individ e hotarat sa fie necooperant cu orice pret.

Se concentreaza asupra modului in care se structureaza un plan de management al comportamentului in clasa.

Metode interactive folosite in studiul chimiei - Pruteanu Laura-Mihaela



Metode interactive folosite in studiul chimiei - Pruteanu Laura-Mihaela

Posibilitati de imbinare a metodelor didactice moderne cu cele traditionale in lectiile de matematica - Lacramioara Lovin


In conditiile in care se accentueaza tot mai mult caracterul formativ al procesului de invatamant, didactica moderna promoveaza, printre altele, si ideea potrivit careia sarcina fundamentala a educatorului este de a crea conditiile necesare care sa determine o invatare eficienta pentru fiecare copil. Asadar, activitatea de invatare organizata de invatator ar trebui sa utilizeze cu preponderenta metode si procedee active, care sa antreneze toti copiii, dupa posibilitatile lor, in insusirea cunostintelor, dezvoltarea capacitatilor si aptitudinilor lor, deci la cresterea randamentului scolar. - Autoarea 

Metode si procedee de optimizare a lectiei de matematica in invatamantul - Laura Monica Morarasu

  
In contextul preocuparii pentru modernizarea invatamantului, pentru racordarea lui la cerintele epocii contemporane, cele destinate calitatii invatamantului matematic ocupa un rol prioritar. Fundamentul culturii moderne il constituie matematica, caci, indiferent de domeniul in care activeaza omul modern trebuie sa posede o buna pregatire matematica pentru a solutiona multiplele si variantele probleme ale vietii.

    In invatamantul matematic modern, un pas important il constituie formarea convingerii la elevi, ca aceasta disciplina este una a realitatii ca ea are aplicabilitate practica directa sau imediata. 

Metode De Activizare A Elevilor In Lectia De Matematica La Ciclul Primar - Irina Tisescu

In prezent societatea trece prin schimbari rapide si care, uneori, ne iau prin surprindere. Din acest motiv, elevii nostri au nevoie de capacitatea de a selecta informatiile si de a alege ce este si ce nu este esential pentru interesele lor. Ei trebuie sa aiba in vedere intelegerea legaturii dintre informatii si descoperirea sensului in asa maniera incat sa le poata respinge pe cele nesemnificative.Dezvoltarea gandirii critice constituie un obiectiv de tip formativ foarte important urmarit de-a lungul evolutiei copiilor. Acesta se realizeaza prin utilizarea unor strategii de invatare activ-participative.Chiar daca strategiile mentionate constituie un nivel superior in ierarhia strategiilor didactice, ele nu trebuie separate de cele traditionale. 

Pedagogia prescolaritatii si scolaritatii mici - Liliana Stan


Volumul analizeaza actualul context socioeducational de modelare a personalitatii copiilor, prezinta principiile activitatii pedagogice desfasurate cu copiii de virsta mica si evidentiaza specificul componentelor curriculumului invatamintului prescolar si primar (finalitatile si continuturile formarii, metodologia didactica, cu accent pe metodele de comunicare, evaluarea didactica). Materialul include si valoroase instrumente practice: fise de observatie a copilului si a grupului de copii, proiecte didactice.

Dezvoltarea copilului si educatia timpurie - Liliana Stan


 Dezvoltarea copilului si educatia timpurie prezinta o serie de aspecte teoretice si practice ale educatiei timpurii, relative la caracteristicile dezvoltarii psihice a copiilor, trasaturile curriculumului formal si informal pentru cei mici, conditiile optime pentru realizarea influentelor formative sau situatiile disfunctionale cu care se confrunta copilul si familia sa. Un accent special este pus pe formarea agentilor implicati in modelarea personalitatii copiilor – parintii si personalul specializat din institutiile de profil. Volumul se adreseaza atit studentilor la facultatile de stiinte ale educatiei, psihologie, asistenta sociala, cit si practicienilor din aceste domenii sau celor care doresc sa dobindeasca o mai buna cunoastere in problematica educatiei timpurii.


Educatia timpurie. Probleme si solutii - Liliana Stan

 Dezvoltarea copilului si educatia timpurie prezinta o serie de aspecte teoretice si practice ale educatiei timpurii, relative la caracteristicile dezvoltarii psihice a copiilor, trasaturile curriculumului formal si informal pentru cei mici, conditiile optime pentru realizarea influentelor formative sau situatiile disfunctionale cu care se confrunta copilul si familia sa.  Volumul se adreseaza atit studentilor la facultatile de stiinte ale educatiei, psihologie, asistenta sociala, cit si practicienilor din aceste domenii sau celor care doresc sa dobindeasca o mai buna cunoastere in problematica educatiei timpurii.